Reptoir

De politiek maakt zich zorgen over freelancers en wil minimum loon invoeren

De PvdA heeft op nummer vijf van de verkiezingslijst een vakbondsman geplaatst, Gijs van Dijk, nu nog vice-voorzitter van de FNV. Van Dijk vindt dat veel zzp’ers te lage tarieven verdienen waardoor ze geen geld meer opzij kunnen leggen voor pensioenen en verzekeringen.

Minimum ‘loon’

In sectoren met een hoog werkaanbod, zoals media, de bouw en de zorg, moeten daarom minimumtarieven worden ingevoerd. Dat betekent dat er soms sectorbreed onderhandeld mag worden. Op dit moment is dat nog verboden bij de Europese mededingingswet, maar die wil de PvdA op de schop gooien.

Freelancer tegen wil en dank?

Volgens Van Dijk zijn er veel freelancers voor zichzelf begonnen omdat werkgevers en de markt hen daartoe dwingen. Pakketbezorgers zijn bijvoorbeeld niet meer in loondienst omdat het goedkoper is voor het grootste postbedrijf van Nederland. Dat zelfde geld voor veel werknemers in de bouw. Bovendien hebben zulke werklieden ook een slechtere onderhandelingspositie omdat van hen van werk in teamverband wordt geëist waarin freelance-excellentie niet van toepassing is.

Gapend gat

Al met al is bestaat er een kloof tussen de digital native en de freelancer die met zijn handen werkt. Door de problemen op deze ambachtelijke markt wordt de digital native ondergesneeuwd in politieke programma’s. Anderzijds zijn er wellicht ook freelancers in deze sector die gebaat zijn bij een minimaal-tarief.

We zijn erg benieuwd hoe jij hierover denkt. Betuttelt Den Haag de freelancers in het algemeen of verdient de freelancer meer bescherming als ‘groep’?

RTLZ

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.