Reptoir

In Zweden hebben ze nauwelijks burn-outs, dit is waarom

Wie wel eens een Deense, Zweedse of zelfs Noorse crime-serie bekijkt heeft wellicht een nogal grauw en depressief beeld van Scandinavië. Natuurlijk, het is er veel langer donker in de winter en het kan flink regenen in Noorwegen. Toch worden met name Denen en Zweden vaak genoemd als gelukkigste volk ter wereld. Denen hebben hun ‘Hygge’, wat nu in een bestseller over de hele wereld wordt verkondigd. Zweden hebben ‘Lagom’ en dat zorgt ervoor dat ze nauwelijks burn-outs hebben.

Wat is Lagom?

Lagom is een Zweedse levensles. Het betekent dat je niet moet overdrijven in het leven maar wel moet genieten. Daarmee lijkt het op hygge, maar dat is meer gericht op gezellig samenzijn en knusheid. Lagom is eigenlijk meer Nederlands: een nuchtere versie van hygge. Praktisch en fijn.

Lagom op het werk

Zweden vinden lagom vooral belangrijk op het werk. Ze werken wel hard en hebben ambities en carrieredrang, maar dat moet in hun levensfilosofie niet ten koste gaan van de kwaliteit van het leven. Zweden experimenteert bijvoorbeeld met de zesurige werkdag. In Zweden is het dus belangrijker om te werken om te leven en niet te leven om te werken.

Koffie

Zweden zijn kampioen koffie slobberen en dat doen ze in een, welhaast mediterraans, momentje op de dag. De Fika, oftewel koffiebreak, is een zeer lange en rustgevende pauze waarin koffie en gerust ook wat lekkers wordt geserveerd. Zweden vinden een goede pauze belangrijk en eten niet even snel een boterham met kaas weg achter hun bureau.

Een rijk land

Zweden is natuurlijk een rijk land waar veel mogelijk is. Toch zijn er veel overeenkomsten met ons land. Onze economie is vergelijkbaar, maar onze arbeidsmarkt is heel anders ingericht. Daarom leren we graag van de Zweden. Het is ons voorbeeldland nummer één.

 

Bedrock Magazine

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.