Reptoir

Solliciteren als freelancer: waar kun je op letten?

Solliciteren als freelancer wijkt behoorlijk af van de doorsnee sollicitatie. Je hoeft als freelancer voor een enkele klus niet een gehele sollicitatieprocedure door en vaak is de tone of voice een stuk informeler. Vergis je echter niet in het feit dat een dergelijk gesprek ontzettend belangrijk is. Je krijgt vaak maar één keer de kans om te laten zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor de opdracht. Waar kun je verwachten en waar kun het beste op letten tijdens een sollicitatie?

Wat kun je verwachten tijdens een sollicitatiegesprek?

Het fijne aan freelance sollicitaties is dat het lang niet zo zenuwslopend hoeft te zijn als een normale sollicitatie. Het bedrijf in kwestie is simpelweg opzoek naar iemand die de klus kan klaren en als jij daar de kwalificaties voor bezit zit je eigenlijk al gebakken. Dit gaat natuurlijk niet op wanneer je voor langere tijd aan de slag gaat bij een bedrijf en in dit geval wordt vaak dezelfde selectieprocedure aangehouden zoals bij normale sollicitaties. Belangrijk is dat over het algemeen kan worden verwacht dat het gesprek minder formeel zal zijn, maar dat dit niet betekent dat je als freelancer minder goed moet zijn voorbereid op het gesprek. Je bent en blijft een professional en moet dit ook zo over zien te brengen.

Welke vragen stelt een goede freelancer tijdens een sollicitatie?

Een freelancer is eigen baas. Dit houdt in dat je ook optreedt als een echte ondernemer. Goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek is daarom dan ook een pre. Op welke vragen wil je hoe dan ook antwoord krijgen tijdens een gesprek?

 • Wat houdt de klus precies in en wat moet er allemaal worden gedaan?
 • Wat zijn de deadlines en afhankelijkheden?
 • Is er voldoende prioriteit vanuit de opdrachtgever om de opdracht voor elkaar te krijgen?
 • Sluiten mogelijke oplossingen aan bij de wens van de opdrachtgever.
 • Wanneer is de opdrachtgever tevreden met jouw geleverde werk?
 • Welk uurtarief wordt er afgesproken?
 • Is er sprake van een reiskostenvergoeding indien deze van toepassing is?
 • Welke voorwaarden stelt de opdrachtgever?
 • Is de opdracht op locatie of vanuit huis?
 • Hoeveel uren krijg je voor de opdracht?
 • Bestaat er kans op verlenging van de klus?
 • Wat is de betalingstermijn?

Bang zijn om vragen te stellen schaadt enkel je eigen bedrijf. Zorg daarom dat alles duidelijk is tegen het einde van het gesprek om zowel de opdrachtgever als jezelf vertrouwen te geven in jouw kunnen.

Valkuilen tijdens een gesprek

Er zijn een aantal kleine sollicitatie valkuilen voor beginnende freelancers. Allereerst je uurtarief. Het is bijvoorbeeld verstandig om niet meteen een exorbitant hoog bedrag te verlangen (zo loop je teveel klussen mis), maar is het ook niet goed voor jou als bedrijf om met een veel te laag uurtarief akkoord te gaan. Hoe bepaal je nu wat jouw standaardtarief wordt? Door om je heen te vragen doe je al snel goede informatie op. Een andere truc werkt als volgt:

 • Tel allereerst alles bij elkaar op. Dit houdt in: het bruto basisinkomen dat je verlangt te gaan verdienen in een jaar, de jaarkosten aan verzekeringen en je jaarlijkse bedrijfskosten.
 • Deel vervolgens het bedraag door de uren die je in een jaar verwacht te gaan gebruiken voor je bedrijf.
 • De uitkomst is je standaardtarief.

Vraag hoe dan ook rond in je kringen om te zien welke soort bedragen normaal zijn met jouw achtergrond, ervaring en in jouw vakgebied. Naarmate je meer ervaring opdoet of je jezelf specialiseert kun je je tarief uiteraard opschroeven.

Betalingstermijn

Daarnaast is het belangrijk om uit te zoeken wat de betalingstermijn is van de opdrachtgever. Het kan bijvoorbeeld even duren voordat de eerste offerte is ingeboekt waardoor de uitbetaling misschien pas twee maanden later plaatsvindt. Toch behoorlijk onhandig indien je zit te wachten op je geld in verband met rekeningen.

Research

Last but not least is het een aanrader om enige research uit te voeren naar het bedrijf waar je je aan aanbiedt. Niet alleen geeft het het bedrijf meer vertrouwen in jouw kunnen tijdens een gesprek, het geeft jou ook een beter beeld over wat jij kunt verwachten. Is hun website informeel? Dan kun je prima in een overhemd naar je gesprek toe. Denk je dat de lat toch iets hoger ligt? Dan kan het nooit kwaad om er een set nette schoenen bij te pakken. Bedenk maar zo, een verzorgde uitstraling geeft geeft een professionele look. Looks zijn niet alles, maar mogen zeker niet worden onderschat tijdens het presenteren van jezelf.

Freelance contract

Opdracht binnen? Lees dan hoe je afspraken het beste kunt vastleggen in een freelance contract door op onderstaande foto te klikken.

Freelance contract

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.