Reptoir

10 x sorry ik ben een freelancer

Als freelancer is je leven nogal onderhevig aan verandering. Je wilt flexibel zijn en zeker als je net begint met ondernemen is je leven vaak nog één grote chaos. Tja, en dat is niet voor iedereen in je omgeving leuk. Daarom bieden wij in naam van heel freelance Nederland alvast excuses aan voor in de volgende situaties:

1. Weer te laat

Je hebt een briljant idee, de inspiratie blijft maar komen en je gaat helemaal op in je nieuwe plan. De uren verstrijken en ineens kijk je op je horloge: 19.30 uur. Help! Je had al in het restaurant moeten zijn voor een etentje met de familie. Snel appen dat je een half uurtje later bent. Sorry familie!

2. Teveel praten over je werk

Het is zaterdagavond en je staat gezellig met je vrienden in de kroeg. Je hebt net een geweldige nieuwe klus binnen gehaald en in je enthousiasme sta je, zonder dat je het door hebt, wéér over je werk te praten. Joehoe fijne vriend(in), het is zaterdag, sorry hoor vrienden!

3. Dubbele afspraak

Afspraak hier, afspraak daar. Je agenda puilt uit en tussen alle koffie’s door krijg je ineens een belletje. “Hadden wij niet om 11 uur afgesproken?” Oops. Compleet vergeten, en dat terwijl je je al vijf keer hebt voorgenomen om afspraken beter in je agenda te zetten. Sorry, sorry, sorry, het zal nooit meer gebeuren.

4. Werken in het weekend

Het is zondag, dertig graden en je lief wil lekker met jou naar het strand. Maar ja, jij hebt die deadline van die super belangrijke klus op maandag en je wilt je allerbeste werk opleveren. Je besluit toch te werken. Sorry…het heeft écht niets met jou te maken.

5. Niet vooruit plannen

Inmiddels hebben sommige van je vrienden al kinderen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar met school, pianoles, voetbaltraining, zwemles, opa en oma-dag is spontaan afspreken wel een beetje lastig geworden. Ze vragen je daarom of je over drie weken kunt afspreken. Drie weken? Ehm, jij weet niet eens wat de dag van morgen je gaat brengen. Je antwoordt dat je tegen die tijd wel even kijkt of dat met het werk gaat lukken. Sorry, niet vooruit kunnen plannen…het is één van de meeste voorkomende freelance kwalen.

6. Ad hoc op vakantie

Na een periode van keihard werken, breekt er een rustige tijd aan. Voordat je agenda weer vol loopt wil je van het moment profiteren en maar gelijk lekker op vakantie gaan. Slim inplannen noem je dat. Ja, dat klopt voor jou ja, maar je lieve schat van een vriend(in) moet alle zeilen bijzetten om op zo’n korte termijn nog van zijn/haar baas vrij te krijgen. Bij deze: sorry voor het ongemak.

7. Met je neus in je smartphone

Je wilt graag bereikbaar, flexibel zijn en snel reageren, dus check je toch maar even voor de zekerheid of er nog een mailtje is binnengekomen. En vijf minuten later weer. Begrijpelijk, maar niet zo gezellig voor je gezelschap als jij elke keer met je neus bovenop je smartphone zit. Sorry gezelschap, sorry. 

8. Laptop overal mee naar toe

Zo lang je wifi hebt kun jij overal werken. Hup, laptop mee en aan de slag. Héérlijk die flexibiliteit! Voordat je het weet klap je je laptop ook nog even open bij een vriend thuis om nog snel iets op te zoeken. Halloooo, het huis van een vriend is geen werkplek. Sorry again.

9. Nu even geen geld

Hoewel je de factuur van die laatste klus al een maand geleden hebt verstuurd, staat het geld nog steeds niet op je rekening. Altijd weer hetzelfde liedje met die opdrachtgevers. Tijdens een borrel zet je daarom maar je allerliefste gezicht op en vraag je je vrienden of zij misschien ook voor jou kunnen betalen, want je hebt nu even geen geld. Sorry, straks als zijn/haar onderneming uitgroeit tot een wereldwijd succes mag jij mee in de privéjet naar de Malediven. Beloofd, echt.

10. Nog een laatste drankje

Het is dinsdagavond en je hebt morgen niets op de agenda staan. Je besluit met een goede vriend(in) nog een drankje te doen. Hoewel je vriend(in) al verwoede pogingen heeft ondernomen om nu toch echt naar huis te gaan – want morgen vroeg op – bestel jij naar hartelust nog een rondje gin tonics. Kom op, nog een een laatste rondje! Sorry dat jij door deze freelance lifestyle morgenochtend met een kater op het werk zit.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.