Reptoir

Dromen verwezenlijken: 4 stappen naar het ondernemerschap

Je droombaan. Iets waar je je vroeger als klein kind maar al te graag mee bezig hield. ‘Later, als ik groot ben..’. Werd je wat? Brandweer? Prinses? Advocaat? Waarschijnlijk spookte het ondernemerschap nog niet bepaald in je hoofd.

Nu, jaren later, zit de vork wel anders in de steel. We leven ineens in een tijdperk waarin dromen niet alleen waar kunnen worden gemaakt, maar ook nog eens verdomd haalbaar zijn geworden. Niemand heeft ooit geroepen dat het makkelijk zou worden, maar hé, dromen zijn niet voor niets eerst dromen. Dit is het moment om te stoppen met dromen en over te stappen naar doen. Hoe je die droom gaat omzetten tot een daadwerkelijk plan? Door met deze vier stappen te beginnen:

1. Brainstorm

Dromen zijn vaak abstract. Daarom is het goed om eens met iemand te gaan zitten die je vertrouwt en die bekend is met je situatie. Deel je droom, wat heb je te verliezen? Hoe reageert de ander op jouw idee? Denk groots, laat je fantasie de vrije loop. Als je daadwerkelijk je droom zou willen omzetten in werk, waar zou je dan het beste kunnen beginnen? Eerst hier en daar kleine klusjes aannemen om bekend te worden met het vak? Je kennis uitbreiden middels scholing? Wat zou je er op den duur mee willen bereiken? Trek een biertje open of pak een glas wijn en praat er samen over.

2. Schrijf het op

Nu je de dromen en ideeën hebt benoemd en uitgesproken naar een ander is het verstandig om ze op te schrijven. Door ideeën op papier te zetten worden ze concreter, zodat je ze om kunt gaat zetten naar plannen. Het opschrijven van de ideeën die uit de brainstorm zijn gekomen, geeft je een prettig overzicht. Verdeel het in ideeën die op korte termijn te realiseren zijn en ideeën voor de lange termijn, die je nog niet direct kunt uitvoeren.

3. Een stappenplan

Meteen alles omgooien, stoppen met je baan en beginnen aan je droom is een optie. Maar je kan je bij die gedachte ietwat onrustig voelen, dat is normaal. Je wil graag een weloverwogen beslissing nemen, niet zomaar zonder geld komen te zitten. Een eenvoudig stappenplan kan daarom een goede oplossing zijn. Kijk naar de korte termijn ideeën die je hebt opgeschreven en zet ze om in plannen.

Als je jezelf bijvoorbeeld meer wilt ontwikkelen in het vakgebied kun je op zoek gaan naar workshops of seminars en je hiervoor inschrijven. Ook kun je een afspraak maken met mensen uit het vakgebied voor een kop koffie. Vaak vinden zij het alleen maar leuk om eens van gedachten te wisselen of je een rondleiding in hun bedrijf te geven. Het gaat er niet om hoe groot de stappen zijn, als het je maar een gevoel van voldoening geeft en je voorgang blijft maken. Doordat je kleine stappen gelijk kunt zetten, komt je droom al dichterbij.

4. De streep trekken

Merk je dat je plannen concreter worden en dat je steeds meer enthousiasme krijgt? Zet dan voor jezelf op een rij wat jou over de streep gaat trekken. Misschien wil je eerst een goed financieel vangnet opbouwen, misschien wil je eerst de markt onderzoeken. Ga ermee aan de slag. Onthoud wel: als je het niet probeert weet je nooit of het gaat lukken. Op een gegeven moment is het goed om tegen jezelf te zeggen: ‘Ik ga het gewoon doen!’.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.