Reptoir

Starten als freelancer: zo regel je het

Geen enkele reden tot paniek, maar de lijst met zaken die je moet regelen voordat je überhaupt kunt beginnen met freelancen is aan de lange kant. Gelukkig is het allemaal niet al te moeilijk en is je onderneming hierna ook echt een feit. Zo snel mogelijk aan de slag dus, want wat moet je allemaal regelen voordat je aan de slag kunt als freelancer?

Het maken van een businessplan

Je businessplan staat centraal voor je onderneming. Hierin zet je voor jezelf op een rij wat je van jezelf en van je bedrijf verwacht en hoe dit geheel je op financieel vlak gaat ondersteunen. Een businessplan bestaat officieel uit drie vaste onderdelen: de ondernemer, het marketingplan en het financiële plan.

Ondernemer

Het onderdeel ‘ondernemer’ is logischerwijs op jou als ondernemer gericht. Wat verwacht je precies van jezelf? Wat zijn je zwakke en sterke kanten? Waar wil je bij jezelf op gaan letten? Bij dit onderdeel is het vooral belangrijk dat je openstaat voor het feit dat je als startende ondernemer nog een boel te leren hebt. Ga bij jezelf na waar je je kennis nog kunt opschroeven en zorg dat je tijdens het gehele proces open blijft staan voor nieuwe informatie en suggesties.

Marketingplan

Het marketingplan draait enkel en alleen om jouw idee of product. Dit onderdeel van je businessplan neemt het meeste tijd in beslag en dient dan ook veel aandacht te krijgen. Het gaat niet enkel om het feit of jouw idee een goed idee is. Ook moet er kritisch worden gekeken naar hoe jij jezelf gaat onderscheiden van de rest en hoe je aan je opdrachten gaat komen. Enkel wanneer je je marketingplan duidelijk voor jezelf hebt uitgestippeld, kun je door met je financiële plan.

Financiële prognose

Het financiële plan, ofwel de financiële prognose, is echter niet minder belangrijk dan je marketingplan. Het ‘grote gevaar’ van het freelancen is dat je uiteindelijk op jezelf bent aangewezen. Jij moet er voor gaan zorgen dat de opdrachten binnen komen en dat je kunt rondkomen van je gemaakte inkomsten. Waar moet je op letten belastingtechnisch? Hoeveel houd je over na deze aftrek? Moet er BTW worden gerekend of niet? Hoeveel moet je aan het einde van het jaar apart hebben gezet? Hoe ga je rondkomen in je beginperiode wanneer winst wellicht nog uitgesloten is? Welk uurtarief wil je gaan hanteren? Hoeveel opdrachtgevers ambieer je? Het is geheel niet vreemd om voor je administratie de hulp van een boekhouder of accountant in te roepen en dit is zelfs een aanrader om niet belangrijke aspecten, wat betreft de financiën, over het hoofd te zien.

Beginnen aan je ondernemingsplan

Is het geheel nog ietwat wazig? Bekijk dan de Rabo StartProofpagina, waarbij je zelf online een ondernemingsplan kunt starten: www.rabobankstartproof.nl.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Je onderneming inschrijven is wettelijk verplicht in Nederland. Dit houdt in dat je, voordat je begint, eerst jezelf moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het nut van deze inschrijving? Je inschrijven bij de KvK bevordert je rechtszekerheid. Doordat iedereen zich moet inschrijven, zul je niet ineens zaken hoeven doen met een onbekend bedrijf waardoor je in de knoop kan raken met bijvoorbeeld aansprakelijkheid en faillissement. Als freelancer is het vervolgens de bedoeling dat je je rechtsvorm kiest. Als freelancer heb je de keuze uit een besloten vennootschap en een eenmanszaak, waarbij de meerderheid zich inschrijft als eenmanszaak, aangezien hier minder complicaties bij komen kijken. Het inschrijven kost éénmalig 50 euro en je kunt je meteen online inschrijven. Hierna wordt er een afspraak met je gemaakt in hun hoofdgebouw waar je op vertoon van een geldig legitimatiebewijs je onderneming kunt ondertekenen. Bij de KvK wordt de vraag gesteld of je automatisch wil worden aangemeld bij de Belastingdienst. Hierdoor hoef je dat zelf niet meer te doen. Je ontvangt dan een brief met je BTW-nummer op het adres waar je je bedrijf hebt ingeschreven.

Een VAR verklaring aanvragen

Een VAR verklaring kon voorheen geëist worden door opdrachtgevers. Deze zal echter in 2016 worden afgeschaft. In plaats daarvan zal een beoordelingsmodel worden ontwikkeld waarbij de opdrachtgever en de freelancer een overeenkomst dienen af te leggen aan de Belastingdienst.

Het openen van een zakelijke rekening

Het openen van een zakelijke bankrekening is niet verplicht, maar enkel en alleen om het jezelf gemakkelijker te maken. Je bedrijf gaat namelijk werken met inkomsten en uitgaven, waarna je na bijvoorbeeld een kwartaal de balans wil opmaken. Telkens op je persoonlijke rekening privé en zakelijke kosten scheiden is een behoorlijk werk. Een zakenrekening zorgt voor gemak. Het geeft jou, en een eventuele boekhouder, een duidelijk overzicht over je in- en uitkomsten en is bij een eventuele controle van de Belastingdienst makkelijker aan te leveren.

Verzekeringen afsluiten

Aangezien je nu niet meer onder de beschermende vleugels van een vast bedrijf valt, is het nu je eigen verantwoordelijkheid om je verzekeringen te regelen. Hierbij kan worden gedacht aan arbeidsongeschiktheid en pensioen. Het klinkt allemaal enigszins saai, maar je vergeet al snel dat je als freelancer risico’s kunt lopen. Zorg daarom als freelancer minimaal voor een aansprakelijkheidsverzekering en, afhankelijk van wat je doet, voor andere schadeverzekeringen. Je kunt altijd bij de Kamer van Koophandel om verder advies vragen over welke verzekeringen zij aanraden voor jouw bedrijf.

Administratie bijhouden

Een van de allerbelangrijkste en ook meteen tijdrovendste onderdelen van een eigen onderneming is het bijhouden van je administratie. Daarmee doelen we niet op je papieren een beetje netjes op een stapeltje op de hoek van de eettafel bewaren, maar alles perfect opbergen, ordenen op datum, in- en uitkomsten netjes invoeren in een kas- en bankboek en het bewaren van alle brieven, bonnetjes en facturen die van belang zijn voor je bedrijf. Dit is voor jezelf van belang, maar ook voor je eventuele boekhouder en de Belastingdienst. Een goed geordende administratie geeft je een duidelijk inzicht over je inkomsten en uitgaven. Daarnaast is het wettelijk verplicht indien de Belastingdienst een kijkje wil nemen in je administratie. Het voordeel is overigens ook dat dit netjes bijhouden uiteindelijk flink wat geld kan besparen. Een boekhouder kan zo precies zien of je in aanmerkingen komt voor kortingen of kwijtscheldingen en of je misschien per ongeluk teveel belasting hebt betaald.

Freelance opdrachten vinden

Gestart met freelancen? Klik op onderstaande foto om te lezen hoe je freelance opdrachten kunt vinden die bij jou passen.

opdracht zoeken

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.