Reptoir

Stel jij altijd alles uit? Dan ben je beter bezig dan je dacht

Ben jij iemand die altijd denkt ‘ik doe het morgen wel’? Zei je dit vroeger al over je huiswerk, waarbij je moeder je belerend aankeek en zei: “van uitstel, komt afstel”? Dan hebben we goed nieuws voor je. Uitstelgedrag is namelijk helemaal zo slecht niet als je denkt en kan zelfs als een tijdmanagement en productiviteit tool gebruikt worden.

Uitstelgedrag komt bij heel veel mensen voor. In persoonlijke dingen die je wilt doen, of werkgerelateerde opdrachten. De redenen om zaken uit te stellen kunnen verschillen. Zo kan het puur luiheid zijn, het kan angst zijn wanneer je ergens tegenop kijkt of het kan zo overdonderend zijn dat je simpelweg niet weet waar je moet beginnen. 

Overzicht en inspiratie

We kennen allemaal het gezegde ‘er even een nachtje over slapen’. Dit gezegde is er niet voor niks. Juist door even een stap terug te doen en een belangrijke opdracht of beslissing uit te stellen naar morgen kun je met een betere oplossing komen. Soms zit je te dicht op de opdracht, waardoor het te veel en te moeilijk lijkt. Door een stap terug te nemen en je focus te richten op iets anders krijg je overzicht.

Daarnaast is het goed om even iets heel anders te doen in plaats van de dingen waarvan je denkt dat je ze moet doen. Soms heb je juist externe prikkels nodig omdat nieuwe informatie je de inspiratie kan geven die je nodig hebt bij je werk.

Efficiëntie

Uitstelgedrag kan er ook voor zorgen dat je efficiënter werkt. Oké, we zullen eerlijk zijn. Tot het allerlaatste moment wachten, waardoor je uiteindelijk de hele nacht voor de deadline moet doorwerken is niet verstandig. Hierdoor kun je juist onnodige fouten maken en goed voor je nachtrust is het ook niet.

Maar zolang je het niet tot het allerlaatste moment uitstelt kan het positief werken. Soms werken we heel veel tijd aan iets, dat eigenlijk helemaal niet zo veel tijd nodig heeft. Door uit te stellen heb je uiteindelijk minder tijd voor de taken waardoor je er alleen de echt nodige tijd aanbesteedt.

Prioriteit

Nog een voordeel van uitstelgedrag is dat we door een bepaalde taak uit te stellen en iets anders te doen, we soms een belangrijkere taak kiezen met meer, of evenveel, prioriteit. Iets anders dat misschien belangrijker voor onszelf is. Bovendien kan het zijn dat, indien je een pauze neemt van je al werkzaamheden en gewoon even een dag rust neemt, je ineens inziet dat bepaalde taken helemaal niet gedaan hoeven te worden of beseft welke taken prioriteit hebben.

Een taak doen wanneer je het echt niet wilt doen, is daarnaast geen goede beslissing. Hierdoor zal het uiteindelijk niet lukken, omdat je alleen maar in je hoofd hebt hoe erg je er tegenop ziet. Waneer je iets uitstelt kies je later een bewust moment waarop je de taak gaat uitvoeren en hierdoor ga je er meer voor. Je zult zo veel eerder slagen.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.