Reptoir

Waarom baby’s met een groot hoofd later succesvoller zijn

Bestaat er een verband tussen hoe een kind eruit ziet en hoe intelligent en succesvol ze later zullen zijn? We zouden zeggen van niet. Maar volgens Britse wetenschappers zou dit wel eens kunnen. Uit onderzoek zou blijken dat baby’s met een groot hoofd later succesvoller en intelligenter zijn.

Een half miljoen mensen

De UK Biobank heeft meer dan een half miljoen Britten gevolgd. Over een hele lange periode. Bij die groep van een half miljoen keken onderzoekers naar het verband tussen hun genen, hun fysiek, hun gezondheid en hun carrière of levenspad, al klinkt dat laatste wel beladen.

De Britten die als kind een groot hoofd hadden deden het in alle test bijzonder goed. Ze scoorden hoog op wiskundige en logische vragen, hun geheugen was beter en hadden vaker een diploma op zak. Er bestaat volgens de onderzoekers dus een verband tussen DNA en intelligentie. Dat klinkt echter enger dan het lijkt.

Gezond en verstandig

Waar het eigenlijk om draait bij het onderzoek is het verband tussen een gezond leven, lichaam en je verstand. Dat daarbij baby’s met een iets groter hoofd beter scoorden wil niet zeggen dat we daarom moeten denken de nieuwe Steve Jobs als zoon te hebben als hij met een enorm hoofd ter wereld komt.

Maar ja, eigenlijk wisten we wel dat succes soms aangeboren is. Dat betekent niet dat we daarom maar achterover kunnen leunen. Succes komt ook met hard werken, dingen laten, soms voor jezelf kiezen, kleine gewoonten die je helpen en noem maar op.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.