Reptoir

Waarom de beste collega’s zo onaardig zijn tegen elkaar

Wie een groepje mannen gadeslaat merkt vaak hoe ontzettend naar ze tegen elkaar doen. Flauwe koosnaampjes en grove grappen vliegen over en weer. Mannelijke vrienden zijn met andere woorden behoorlijke eikels voor elkaar. Maar dat geldt voor je beste collega’s op de werkvloer vaak ook. Zowel de mannelijke als vrouwelijke collega’s.

Natuurlijk heb je ook voor mensen die je echt niet mag een bijnaam bedacht, maar de confrontatie aangaan met diegene en hem of haar vertellen dat je iets belachelijk vind (in bedekte termen) doe je niet snel. Dat werkt anders met goede collega’s en je beste vrienden.

Vaak zijn we alleen brutaal tegen mensen die we mogen. Mensen die we niet zo goed kennen of zelfs niet mogen behandelen we meestal met respect. Natuurlijk, een verdwaalde hooligan daargelaten.

Een eigen taaltje

Vrienden en hele goede collega’s gaan een eigen taaltje vormen. Alsof ze een aparte stam vormen in de kantoorjungle. Binnen dat taaltje zijn woorden, gedeelde belevenissen en grappen die alleen grappig zijn als je lid bent van de stam. Buiten de stam van vrienden snapt niemand er wat van en zodra je de geheimen van de stam naar buiten brengt omdat je er zelf zo om moest lachen met je vrienden krijg je waarschijnlijk een paar gefronste wenkbrauwen terug.

Binnen de stam is iedereen ook vrij om elkaar aan te spreken op een open manier. Daarbij plagen vrienden elkaar en weten ze wanneer ze op moeten houden en elkaar tot steun kunnen zijn.

Pesten of toffe collega’s?

Dat gedrag onder vrienden en goede collega’s kan echter ook uitslaan naar de andere kant. Het wordt vervelend of pesterig. Wanneer je merkt dat iemand geen onderdeel uitmaakt van een ‘stam’ in de kantoorjungle en hij of zij wordt wel als de rest behandeld, dan kan het wel eens misgaan. Hechte collega’s zijn daar vast scherp op. Natuurlijk moet de nieuwe stagiair tegen een stootje kunnen, maar hem of haar helemaal afbranden ruïneert alleen carrière en zelfverzekerdheid.

Koester elkaar

Denk ook niet te makkelijk over goede collega’s en vriendschappen. Koester ze en investeer erin. Hoe mooi je carrière ook is en hoe serieus het werk op de werkvloer soms ook mag zijn, drink eens dat biertje na vijf uur, ga eens uit eten met je collega’s, ga mee op het bedrijfsuitje. Laat je niet opslokken door rompslomp, want voor je het weet word je saai en is er geen stam meer in de kantoorjungle of groep vrienden die elkaar het leven zuur lijken te maken.

Why Friends Who Are D*cks To Each Other Have The Strongest Friendships

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.