Reptoir

Waarom je houding belangrijker is dan een hoog IQ

Zonder diploma en een goed stel hersens kom je nergens in deze maatschappij. Knappe koppen krijgen de beste banen, hebben het meeste succes en hebben een bloeiende carrière. Maar het zou zomaar kunnen dat we hier altijd verkeerd over hebben gedacht. Want namelijk niet je brein maar je houding in het leven bepalen jouw mate van succes.

Houdingen

De Amerikaanse psychologe Carol Dweck besteedde haar hele carrière aan onderzoek naar attitude en IQ. Dat leverde haar belangrijke inzichten op. Carol onderscheidt twee houdingen: een fixed mindset en een growth mindset.

Blijf leren

Het verschil tussen deze mindsets zit hem vooral in de wil om te groeien. Mensen met een fixed mindset zijn stug en conservatief. Mensen met een growth mindset willen blijven groeien en blijven ontwikkelen. Daarbij is IQ niet het belangrijkste, belangrijker is om niet te blijven hangen in falen maar en steeds van te blijven leren.

Goed nieuws voor de leergierigen

Dweck denkt daarom dat succes in het leven afhankelijk is van de manier om te gaan met tegenslag en de wil om te veranderen.

En dat is goed nieuws voor iedereen die ondanks zijn of haar lage IQ toch wil doorleren, aan zichzelf wil werken en met tegenslag om kan gaan. Laat je niet kisten als het even wat minder gaat.

Why Attitude Is More Important Than IQ

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.