Reptoir

Waarom je manager je meer vertrouwen moet geven

Wat maakt nou eigenlijk een goede manager of leidinggevende? Iemand die zegt waar het op staat natuurlijk of die je de goede richting in duwt. Toch is het voor veel managers lastig de controle te verliezen. Ze doen meer dan ze eigenlijk hoeven doen waardoor ze het enorm druk hebben.

Stapels dossiers

Managers en leidinggevende zijn meestal niet aangesteld vanuit een managers achtergrond, maar gepromoveerde werknemers. Dat maakt het vaak ‘vakidioten’. Ze willen alle dossiers op hun bureau, onderhouden zelf wel al het klantcontact en uiteindelijk zadelen ze zich op met soms dubbel werk dat ook de werkgever had kunnen doen.

Geef het weg

Het devies voor zulke leidinggevenden zou zijn: durf te vertrouwen. Met vertrouwen creëer je leiders, door te vertellen wat er moet gebeuren krijg je werknemers of werkers. Dat laatste is niet verkeerd, maar mensen doen dan wat je van hen vraagt op de automatische piloot en dat werkt vaak averechts op de werkvloer.

Allemaal jong begonnen

We zijn allemaal jong geweest en begonnen als junior medewerker en ‘groentje’. Uit die tijd weet de manager van nu nog wel hoe vervelend het is geen vrijheid te ervaren. Daarom is het zo belangrijk goed aan te geven waar de grenzen liggen en daar je werknemers vrij in te laten.

Dat geldt ook voor goede opdrachtgevers. Als zij weten wat ze willen krijgen ze het product wat ze willen van de freelancers, maar het is wel belangrijk de vrijheid daarbij hoog in acht te nemen.

Als manager ben je niet langer verantwoordelijk voor het werk, maar voor de mensen die het werk doen, dat is een grote, maar een belangrijke stap om te nemen bij promotie.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.