Reptoir

Waarom te laat komen iets is voor optimisten

Je hebt straks een afspraak, maar voor die tijd kan je nog van alles doen, want je hebt nog zeeën van tijd, maalt het door je hoofd. Dus ga je nog even je boek uitlezen, een rondje hardlopen of die ene  opdracht afmaken. Voor je het weet heb je inmiddels al weer van alles gedaan en ben je alsnog een paar minuten te laat op je afspraak. Als je dit herkenbaar vindt zou je wel eens een rasoptimist kunnen zijn. Hoe zit dat?

Hersenkwab

Te laat komen zou diep geworteld in een van onze hersenkwabben zitten. Het zou volgens experts een geprogrammeerd probleem zijn. Te laat-komers zijn chronische patiënten. Al hun hele leven zijn ze slecht in het inschatten van tijd. Ze zijn niet langzaam of lui, maar overschatten hun tijd gewoonweg.

Optimistisch

Daarmee denken ze eigenlijk te positief over de tijd die over is voor hen. Ze zijn met andere woorden te optimistisch over hun schema en daarom staan te-laat-komers optimistisch in het leven. ‘ik heb nog zeeën van tijd’, terwijl er eigenlijk nog van alles gedaan moet worden.

Gezond

Omdat optimisme echter gezond is, het verlaagt stresshormonen en daarmee allerlei ziektes en kwaaltjes, mag je stellen dat te laat komen ook een gezonde ‘ziekte’ is. Dus de volgende keer dat je weer te laat op een afspraak komt, leg uit dat je een optimistisch mens bent. Misschien word je niet heel optimistisch ontvangen, maar daar laat jij je niet door uit het veld slaan toch?

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.