Reptoir

Waarom mensen boven de 40 maar 3 dagen moeten werken

Tot je zeventigste fulltime doorwerken, dat ziet niet iedereen zitten. Elke dag je negen tot vijf-mentaliteit voor de dag toveren. Zou het dan niet geweldig zijn als er een onderzoek bestaat wat zegt dat het veel gezonder is om drie dagen te werken? Nou, dat is er dus.

Australisch onderzoek

Oké, het gaat dan wel om mensen van boven de veertig, wat voor sommigen klinkt als heel jong en anderen als héél oud. Het is hoe dan ook de cruciale leeftijd om pas op de plaats te maken volgens onderzoekers van Melbourne Institute of Applied Economic and Social Research. Deze Australische onderzoekers keken naar 3.500 vrouwen en 3.000 mannen.

Deze onderzoeksgroep moesten cognitieve testen ondergaan. Daaruit bleek dat de veertigers die veel werkten slechter uit de bus kwamen dan de parttimers. Dat druist een beetje in tegen ons idee van een brein dat almaar door ‘aan het werk’ moet worden gezet om gezond te blijven.

Fitte hersens

De onderzoekers stellen dat het doen van sudoku of andere hersentrainingen inderdaad positieve effecten heeft, in tegenstelling tot fulltime werk doen. Het was met de mensen die 55-uur werkten zelfs zo erg gesteld dat ze slechtere cognitieve functies vertoonden dan gepensioneerden of werklozen van boven de 55.

Met het omhoog brengen van de pensioensleeftijd zou daarom ook eens goed gekeken moeten worden naar de 40-urige werkweek, vinden de onderzoekers.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.