Reptoir

Waarom je op moet passen als je een kletskous bent

Sta je weer uren bij de koffie-automaat of ben je weer de hele tijd aan het woord tijdens de eerste vergadering van de week? Sturen mensen je liever een e-mailtje dan met je te praten en worden je verhalen beantwoord met geknik en ‘uhuh’. Misschien ben je dan wel een enorme kletskous. Leuk? Natuurlijk maakt je dat een gezellig persoon op de werkvloer, maar pas wel op dat je je niet overkletst.

Veel kletskousen hebben alleen niet door dat ze zo ongelofelijk verslaafd zijn geraakt aan al dat gebabbel en dat is een gevaar voor je carrière. Niemand zit namelijk te wachten op iemand die zoveel tijd van ze opslokt. Je collega’s niet en laats staan je werkgevers of opdrachtgevers niet.

Ben jij een kletskous?

Maar wat doe je er aan? Minder kletsen zou een simpel advies kunnen zijn, maar zo lang mensen niet doorhebben dat ze kletsen gaat ook dit moeilijk worden voor hen. Het is belangrijker om eerst bewust te worden van je ‘kletsgedrag’ en dat kan met enkele simpele trucjes.

Hoe reageren je collega’s?

Let eens op de manier waarop je collega’s, opdrachtgevers en bazen op jou reageren. Gaan ze makkelijk mee in je zoveelste ‘off-topic’ verhandeling? Of houden ze zich liever afzijdig. Sterker nog: kijken ze tijdens een gesprek met jou meer op hun horloge of de klok dan naar jou? Pas op.

Zorg dat je weet wat je gaat zeggen

Net als de elevatorpitch moet ook jouw verhaal als kletskous soms to the point zijn anders verliest iedereen z’n aandacht. Zorg daarom voor een voorbereid verhaal hebt voor belangrijke afspraken, want voor het weet ben je weer de tijd aan het volpraten zonder to the point te komen.

Laat zien dat je óók kan luisteren

Praten is één, luisteren een tweede. Het is daarom goed jouw luisterskills te ontwikkelen. Dat kan door goed je gesprekspartner aan te horen en gerichte vragen te stellen tijdens een gesprek.

Door te laten zien dat je luistert, toon je interesse en vormen mensen weer een positief beeld van jou.

 

The Career Mistake You Don’t Realize You’re Making

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.