Reptoir

Waarom slimme mensen minder vrienden nodig hebben

Het is misschien lastig te bepalen voor je of je veel of weinig vrienden hebt. Toch kunnen we vaak wel inschatten of we ons graag omringen met een grote groep mensen en met veel verschillende personen afspreken of juist niet. In een uniek psychologisch onderzoek door wetenschappers uit Londen en Singapore is onderzoek gedaan naar de relatie tussen vrienden en geluk. Daaruit bleek dat intelligente mensen zich omringen met weinig vrienden.

Van oertijd tot nu

Zoals wel vaker met psychologisch onderzoek van deze grootte, keken wetenschappers naar onze verre voorouders. Die zouden als jagers en verzamelaars leven in kleine groepen van mensen en daarom contact zien als iets waardevols. Anderzijds heeft deze roots van ons menselijke bestaan er voor gezorgd dat we liever niet in te dichtbevolkte gebieden wonen. Mensen die in dunner bevolkte gebieden wonen zouden over het algemeen gelukkig zijn.

Veel of weinig vrienden

Dat zegt echter niets over onze behoefte aan veel vrienden, die is juist, ook in een dunbevolkt gebied, heel hoog. We zoeken dus naar veel vrienden in een kleine kring van mensen, dat geeft een veilig gevoel. Toch heeft niet iedereen deze behoefte, kwamen de onderzoekers achter. Intelligente mensen omringen zich liever met een kleine schare aan vrienden.

Bezig met andere dingen

Onderzoekster Carol Graham denkt dat dit komt doordat intelligente mensen minder bezig zijn met socializen en meer met ander zaken, zoals het lezen van boeken, het uitzoeken van informatie of op welke andere manier dan ook investeren in hun intelligentie.

Heb jij veel of weinig vrienden? Het zegt misschien meer over je intelligentie dan je misschien ooit dacht.

Washington Post

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.