Reptoir

Waarom we vaker een complimentje verdienen en moeten geven

Het weer is buiten een beetje grauw en het wordt weer vroeg donker. Veel mensen voelen zich daarom sip en een beetje chagrijnig. Wat we in die donkere dagen voor kerst soms best kunnen gebruiken is een complimentje, dat als een klein adventskaarsje onze donkere dagen verlicht. Complimentjes geven en krijgen vinden we vaak leuk, maar het kan ons ook een beetje doen blozen.

We zijn sociale wezens

We willen nu eenmaal complimentjes ontvangen omdat we sociale wezens zijn. We zijn ook onzekere wezens en zoeken bevestiging.

Gedrag dat beloond wordt met een compliment herhalen we graag. Het heeft voor iedereen daarom positieve effecten. Zo vinden werknemers of freelancers die altijd op een hoog niveau presteren het fijn als ze af en toe ene schouderklopje krijgen. Vooral omdat er al vanuit wordt gegaan dat deze topprestaties vanzelfsprekend zijn. Daarom mag je ook deze mensen wel eens laten weten dat je ze waardeert.

Maar ook beginnende werknemers of freelancers krijgen graag complimentjes omdat deze hun leren wat ze nu al goed doen. Zij zijn over het algemeen toch meer onzeker en kunnen een steuntje in de rug goed gebruiken.

Het geeft je zelf een goed gevoel

Het is niet alleen leuk om te krijgen, maar ook om te geven. Dat geldt ook voor het compliment. Vrolijke gezichten maken de sfeer op de werkvloer veel beter. De prestaties gaan omhoog en iedereen voelt zich meer op zijn of haar gemak.

Daarom heeft iedereen baat bij een compliment. Het lastige blijft alleen, hoe blijf je geloofwaardig?

Elkaar de schuld geven lost niks op

Als een groep werknemers te veel naar elkaar wijst en veel klaagt lost een verbod op dat klagen niet veel op. Daarom kan de groep of een manager beter insteken op wat wél goed gaat. Ook dit is complimenteren en daagt de mensen in een groep beter uit het beste uit zichzelf te halen dan alleen maar naar een ander te wijzen als iets misgaat.

Probeer het eens uit

Probeer het daarom vooral uit. Met complimenten is het lastig om echt goede tips te geven. Een belangrijke tip is wel: doe het niet op regelmatige tijden en zeg het vanuit oprechtheid, anders lijkt het toneel, of is het toneel zelfs, en daar prikt iedereen doorheen.

Geef daarom vaker complimentjes, maar overdrijf niet.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.