Reptoir

Waarom ‘zesjes’ studenten uiteindelijk het meest succesvol zijn in het leven

Ze zaten vast bij je in de klas. Mensen die keihard studeerden voor ieder tentamen en daar dan ook negens voor terugkregen. Jij daarentegen, had wel wat beters te doen dan studieboeken uit je hoofd leren. Een zes is voldoende, toch? Iedereen die bij de zesjescultuur hoorde kan zijn of haar hart ophalen. Met die instelling kom je verder in het leven dan je streberige klasgenoten. Want zeg nou zelf, is er ooit een werkgever geweest die jou heeft gevraagd om je cijfer voor Statistiek?

Intelligentie is subjectief

Haalde jij vroeger altijd negens dan is er slecht nieuws: intelligentie is subjectief. Een toets of tentamen is niet altijd een goede manier om je intelligentie te meten. Natuurlijk weet je veel van één gebied, bijvoorbeeld de Vietnam Oorlog, maar het is niet de beste voorbereiding op de echte wereld.

Goed nieuws dus voor zesjesstudenten, want cijfers doen er weinig toe zodra je je opleiding verlaat. Wat er wel toe doet? Iemands karakter, ervaringen en connecties, want dat zijn de dingen die uiteindelijk je richting in het leven bepalen. Succes is een product van passie, doorzettingsvermogen, emotionele intelligentie en de mogelijkheid om de kracht van falen te begrijpen.

Zij gingen je voor

Nu zijn zesjes geen garantie voor een succesvol leven, maar het zegt wel dat goede cijfers halen niet betekent dat je automatisch aan de top eindigt. Het is dan ook geen verrassing dat er onder de meest succesvolle mensen op aarde een hoop zesjesstudenten zijn (denk: Marc Zuckerberg, Steve Jobs en Richard Branson). Mensen die grootse dingen doen in hun leven zijn degenen die teveel met zichzelf en hun plannen bezig zijn om zich met leren bezig te houden. Waarom zou je uren andermans ideeën bestuderen als je ook je eigen ideeën uit zou kunnen werken?

Succesvol en gelukkig worden betekent dat je je gevoel achterna gaat en probeert te begrijpen wat slechte keuzes zijn. Dus ben je niet geslaagd met alleen maar negens, niet cum laude afgestudeerd, wanhoop niet. Hoewel we veel leren op school, begint het echte opleiden pas nadat we dat lokaal hebben verlaten.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.