Reptoir

Wanneer moet je eenmanszaak een bv worden?

Je had het niet voorzien toen je op je stoeltje zat bij de Kamer van Koophandel een paar jaar geleden, maar jouw eenmanszaakje is uitgegroeid tot een enorm bedrijf. Of nou ja, enorm, het is gewoon veel groter gegroeid dan je ooit had verwacht en nu staat je eenmansconstructie onder druk. Tijd om dus over te stappen naar een bv, maar wanneer weet je dit zeker en wat komt daar bij kijken?

Aansprakelijk

Het belangrijkste verschil tussen de eenmanszaak en de bv is de aansprakelijkheid. Als eenmanszaak ben je privé voor alles verantwoordelijk en dat kan behoorlijk nadelig zijn omdat je een kip bent die ze helemaal kaal kunnen plukken. Bij de bv is alles financieel geregeld op naam van het bedrijf, dat is namelijk een rechtspersoon en dat is verantwoordelijk.

Belasting en inkomen

Wie niet heel veel verdient kan beter zijn business runnen in een eenmanszaak omdat dit bepaalde belastingvoordelen oplevert zoal startersaftrek of zelfstandigenaftrek.

Maar als je omzet stijgt en de euro’s binnenrollen kan het interessant worden een bv te worden omdat je dan in een lager belastingtarief komt. Het lastige is dat deze grens moeilijk te bepalen is.

Het is niet gratis

De bv is niet gratis. Zo moet je een notariële akte op laten stellen en moet je de laatste acht jaar niet betrokken zijn geweest bij faillisementen.

Dat heeft allemaal een prijskaartje natuurlijk. De kosten van en bv zijn met zo’n akte al snel zo’n slordige 1.500 tot 3.000 euro per jaar. Daar komt de aangifte vennootschapsbelasting en salarisadministratie bovenop voor ook nog eens zo’n 2.000 per jaar.

Ook moet je jezelf salaris geven, vanaf 41.000 euro per jaar. In de bv verdien je namelijk niet aan facturen, maar geef je jezelf een salaris. Daarmee be je juridisch dus ook een ander persoon geworden.

 

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.