Reptoir

Werk aan deze 3 eigenschappen voor een betere relatie met je zakelijke contacten

Als freelancer is het belangrijk om veelzijdig te zijn. Je hebt met immer veranderende werkdagen te maken, en met een scala aan verschillende mensen. Verbeter deze drie eigenschappen en profiteer in zakenrelaties van je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Zelfbewustzijn

Wees je altijd bewust van je positie, zowel bij een introductie als tijdens bijeenkomsten en uitstapjes. Dit betekent niet dat je je nederig dan wel superieur op hoeft te stellen, maar het helpt je wel om inzicht te krijgen: in jezelf, en in de ander. Wat wil jij in een bepaalde situatie? Wat wil de andere partij? Hoe kom je over? Durf jezelf onder de loep te nemen en te ontdekken hoe jij optimaal presteert. Zo leer je niet alleen jezelf kennen, maar kom je er ook achter hoe jij anderen kunt beïnvloeden.

Onbaatzuchtigheid

Om banden op te bouwen moet je onbaatzuchtig durven te investeren in relaties. Stel jezelf open voor anderen, en laat je persoonlijkheid zien – zonder daar iets voor terug te verwachten. Soms is dat tevergeefs en leidt al die onbaatzuchtigheid tot helemaal niets, maar laat je daar niet door uit het veld slaan. Want áls je eenmaal met een aantal partijen een goede band hebt opgebouwd, ben jij top of mind als er een klus te vergeven valt. En dat is de investering meer dan waard.

Egoïsme

Als je dingen gedaan wilt krijgen, is het vrijwel onmogelijk om niet sporadisch egoïstisch te zijn. Ga daar voorzichtig mee om: je wilt dat anderen jouw egoïsme interpreteren als een ‘professionele houding’, niet als ‘arrogant gedrag’. Wees niet bang om afspraken in te plannen en zaken te bespreken. Blijf altijd netjes, push nooit te hard, maar spreek duidelijk uit wat je verwacht binnen een zakenrelatie. Wees je bewust van jezelf en het effect dat je op anderen hebt, en leer daar op een positieve manier gebruik van te maken.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.