Reptoir

Werkweek: Astara Bakker – Creative art director

In ‘Werkweek’ nemen we iedere week een kijkje in de werkweek van een freelancer. Deze week de inspirerende werkweek van beginnend freelancer Astara Bakker.

Astara Bakker, 37 jaar, heeft ruim tien jaar ervaring als art director bij verschillende creatieve bureaus, waaronder The Valley, Isobar en tmp.worldwide. Afgelopen december besloot ze de sprong te wagen en voor zichzelf te beginnen als freelance creative art director. Ze zit nog midden in het ‘regel’ proces, maar heeft nu al een aantal klussen binnengesleept. Astara werkt zowel op kantoor bij de klant als op haar eigen werkplek bij WeWork. Ze woont on-officieel samen in Amstelveen met Boudewijn en zijn twee kindjes Bram (6) en Janneke (9).

Maandag

De eerste week van het jaar begint goed. Ik begin vandaag met een tweedaagse klus voor Mixe healthcare marketing/Branddoctors. Het is een drukke ochtendspits met de kindjes en Boudewijn maar ondanks de ochtendchaos lukt het mij toch om op tijd in de auto te springen. We starten de werkdag met een kick-of voor de uitwerking van een campagne om een app te promoten.

Ik denk mee over de vormgeving van de verschillende media-uitingen en aansluiting van social media. Daarna hebben we een lunchmeeting voor een toffe pitch waar we volgende week op gaan concepten. Na de meeting ga ik aan de slag om de verschillende uitingen uit te werken. Eind van de dag sluit ik de computer op tijd af en ga snel naar huis. Thuis lekker lui wat kliekjes opgewarmd en we nestelen ons op de bank voor de rest van de avond.

Dinsdag

Vandaag reis ik weer af naar Nieuwegein om verder te werken aan de communicatie-uitingen. Deze moeten einde dag klaar zijn om naar de klant te sturen.  In de middag met Branddoctors de optie besproken om de komende weken wat structureler aanwezig te zijn om hun te ondersteunen.

Daar hoor ik volgende week meer over. Dat zou tof zijn! En het lukt mij eindelijk om zonder Google Maps in één keer naar huis te rijden. Hoppa puntje voor mij! Eenmaal thuis stuur ik nog wat mailtjes, probeer ik mijn nieuwe telefoon uit te vogelen en kijk ik met één oog een serie.

Woensdag

Vandaag niet naar Nieuwegein maar naar mijn werkplek bij WeWork Metropool. Omdat ik ook illustreer en design doe, is het handig om een eigen werkplek te hebben. Vandaag heb ik ‘klusjes’ gepland. Omdat ik net gestart ben als zelfstandige zijn er nog zaken die ik wil en moet regelen. Een goede boekhouder is geregeld, nu de rest nog.

Ik ben niet zo goed in deze zaken dus ik raak snel afgeleid. Facebook.. Je kent het. Gelukkig kan ik toch de helft van de lijst al afstrepen als ik een spoedklusje binnen krijg, een two-pager voor Menzis. Dus de overige klusjes moeten maar even wachten. Aan de slag!

Donderdag

Ik start mijn dag met een Yogales bij WeWork. Ik drink nog even thee met Emily; de yoga docente en goede vriendin. De tijd vliegt en na 3 koppen thee moeten we echt, echt, echt weer aan de slag.

Ik moet opschieten want ik heb een lunch afspraak met Debby. Tijdens de lunch praat ze mij bij over haar nieuwe project. Ik heb haar geholpen door een mooie presentatie te maken en ze vertelt me dat het nu gaat lopen. Dat wordt super tof! We hebben het verder over van alles en nog wat en ze steekt mij nog een hart onder de riem.

In de middag ben ik lekker bezig met designklussen. Vanuit werk ga ik Sushi eten met mijn vriendinnen Maaike en Catelijne. Super fijne avond. Ik ga rollend naar huis, zo vol zit ik.

Vrijdag

Vanaf gisteren waren de kindjes er weer. Dus deze ochtend worden er gymtassen gezocht, broodjes gesmeerd en zestien liedjes door elkaar gezongen, waar Boudewijn de aanvoerder van is. Het is druk maar gezellig. Boudewijn brengt ze naar school, ik zet nog een grote kop thee en kijk een hele slechte serie op Netflix. Het is mooi weer, Ik ga lekker fietsen.

De hele middag druk geweest met projecten opleveren en wijzigen voor Mixe. Om half zes scherp stap ik op de fiets naar vriendinnen Hannah en Sarah. Weekend! Onder het genot van wat wijntjes en heerlijk eten praten we elkaar bij. Als late verjaardagsverrassing heb ik een prachtig prentenboek gekregen. De illustraties zijn zo mooi, ik kan niet stoppen met kijken. Ik ben minder enthousiast over weer terug naar huis fietsen. Het is koud en het duurt lang.

Zaterdag

In de ochtend probeer ik meer uit te zoeken over verzekeringen, aov, broodfonds, want je kan het schijnbaar ook nog allebei doen, pensioenen, sok onder het bed, lijfrente. Ik ben hier niet zo goed in merk ik. Concentreren gaat extra moeilijk omdat Bram gewapend met stormtroopers geweer en lightsaber het heelal aan het redden is. Ik besluit de vraag in een Facebook groep voor freelancers te plaatsen. Ondertussen probeert Bram toch mijn onverwoestbare force field te verwoesten.

De middag bestaat uit sportwedstrijden voor Janneke en zwemlessen voor Bram. ‘s Avonds doen we een filmavond met dekens, kussens, knuffels nog meer dekens en zelfgebakken popcorn.

Zondag

Vandaag gaat de wekker toch weer. Bram heeft judo-examen voor de groene slip in Almere. Uiteraard gehaald. Rond het middaguur zijn we weer thuis en gaan we allemaal lekker wat voor onszelf doen.

Mijn berichtje op Facebook pays off. Ik heb een aantal goede tips binnen en ik sta op een mailinglijst voor een broodfonds. Fijn! Dan kan ik nu onder een dekentje in de hoek van de bank hangen. En dat is ook wat ik doe. Volgende week weer een spannende week voor de boeg.

Advies voor andere freelancers

Er zijn altijd redenen om niet voor jezelf te beginnen maar ook altijd goede redenen om WEL te beginnen. Heb vertrouwen in jezelf en je kwaliteiten en start, gaandeweg leer je meer over het ondernemen en over jezelf als zelfstandige. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Rock on!

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.