Reptoir

Werkweek: Jarno Stolk – Mediamanager en Strateeg

In ‘Werkweek’ nemen we iedere week een kijkje in de werkweek van een freelancer. Deze week de inspirerende en drukke werkweek van Jarno Stolk.

Sinds vier maanden is Jarno Stolk (41 jaar) aan de slag als freelancer, met zijn eigen bedrijf Merkruimte. Hij specialiseert zich in mediamanagement en strategie. Na vier maanden gaat het al heel goed en de eerste opdrachten zijn binnen. Zo werkt Jarno momenteel als interim Strategy Director voor Ziggo bij mediabureau OMD en op projectbasis werkt hij voor SNS Bank om hen te adviseren over hun mediabeleid. Hiervoor was hij Head of Branding & Advertising Solutions Benelux bij Microsoft, daarvoor de Media Manager van KPN. Jarno is getrouwd met Kim en vader van twee zoons; Coen van één en Wout van vier jaar. Als hij niet aan het werk is blogt hij over Italië op Tumblr of kookt hij Italiaanse gerechten voor zijn gezin. 

Maandag

In de auto om 07.15 uur op weg van Rotterdam naar Amstelveen om als interim strategy director voor Ziggo aan de slag te gaan bij mediabureau OMD. Flinke file, iets over negen ben ik er. Ik ben net begonnen met deze opdracht voor drie maanden, drie dagen per week. De dag bestaat uit meetings; overdracht met de collega die vertrekt om zoveel mogelijk te weten te komen over Ziggo.

Verder meetings met de verschillende afdelingen van het bureau; Social, Digital en Data, om zo snel mogelijk te begrijpen wat ze doen voor Ziggo. Veel informatie! Rond 19.00 uur uit de file weer thuis, net op tijd om snel te eten, wat te spelen met de jongens en ze op bed te leggen.

Dinsdag

Om 06.15 uur op om mijn vrouw te helpen met de jongens klaar te maken voor de crèche en school, in de auto naar OMD in Amstelveen. De dag gebruik ik om Ziggo plannen en analyses door te lezen, ook de eerste briefing ligt op mijn bord. Die spreek ik door met de specialisten en brief hen op het advies dat ik voor ogen heb.

Voor de lunch haal ik snel een broodje en surf ik over autosites, op zoek naar een tweedehandsauto. Ik twijfel tussen een Volvo of een Saab. Verder deel ik twee opvallende nieuwsberichten over ‘media’ via LinkedIn en Twitter om mijzelf zo als freelancer onder de aandacht te brengen. Rond 19.00 uur weer thuis, tijd voor het gezin. Later op de avond breng ik wat kleine wijzigingen aan op mijn website.

Woensdag

Vandaag sta ik later op, ik werk namelijk thuis aan een presentatie voor SNS Bank, vrijdag geef ik hen een update van de twee projecten die lopen. Een oud-collega belt om te vragen hoe het me vergaat als freelancer. De middags houd ik vrij voor de jongens; lunchen, beetje rond rommelen, spelen, film kijken en eten koken.

Donderdag

Eerst naar Ziggo in Utrecht om koffie te drinken om van hen goed te begrijpen wat er speelt en wat ze van mij verwachten. Daarna door naar OMD, de rest van de dag besteed ik aan het schrijven van het mediaplan waarop we gebriefd zijn. Tientallen keren gedaan, maar toch weer even zoeken om de juiste invalshoek te vinden.

Laat in de middag ga ik naar een afscheidsborrel in The Harbour Club, daar spreek ik bekenden uit de mediawereld, beetje kletsen, maar ook vertellen wat ik nu doe en horen wat zij doen. Ik ben altijd op zoek naar leads.

Vrijdag

Rustig opstaan, om 10.30 uur heb ik een gesprek met een potentiële derde opdrachtgever. Het is een complex maar interessant vraagstuk. Het klikt: de opdrachtgever vraagt om een kort plan van aanpak en of ik over een week kan beginnen aan het project. Natuurlijk! Snel een strak plan maken en binnenhalen die klus. 

Daarna door naar SNS in Utrecht voor de update meeting, men is tevreden over het verloop van de opdracht, is blij met mijn eerste bevindingen en vraagt of ik mijn uren wil factureren. Mijn eerste factuur!

Snel door naar Rotterdam om een auto te bekijken, we zijn er snel uit, het wordt een Saab 9-5 uit 2006. De tijd van glanzende te dure leaseauto’s is voorbij en dat voelt goed. Het is van mij, altijd al een Saab willen hebben, zelf voor gewerkt, er bekruipt me een euforisch gevoel, het gaat lukken!

Zaterdag

Ondanks dat het zaterdag is, zijn de jongens rond 6.30 uur wakker. In bed mogen ze met de iPad spelen zodat papa en mama nog een uurtje langer in bed kunnen blijven liggen. Met z’n allen ontbijten we en gaan we daarna boodschappen doen.

In de middag besteed ik drie uur aan het plan voor de potentiële opdracht, verstuur ik mijn eerste factuur en maak ik een paar posts op mijn Tumblr blog over Italië. ‘s Avonds maak ik een antipasto en risotto en als de jongens op bed liggen even onderuit op de bank met een glas wijn en een film.

Zondag

Vandaag geen werk, want onze jongste Coen is jarig, hij wordt twee. Ik haal zijn dino-taart op en de rest van de dag is het huis gevuld met visite. Vroeg naar bed, flink moe na zo’n hectische week.

Advies voor andere freelancers

Zet een duidelijke propositie op papier, wat is jouw specialisme? Wat ga jij oplossen voor je klant? Wat doe je wel en vooral wat doe je niet? Bespreek en pitch dat ook in je netwerk, ga op zoek naar kritiek, maak het steeds beter en duidelijker.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.