Reptoir

Werkweek: Susanne Suermondt – Ondernemende kunstenaar

In ‘Werkweek’ nemen we iedere week een kijkje achter de schermen van een inspirerende freelancer. Deze keer kijken we mee in de agenda van de 32-jarige Susanne Suermondt. Zij besloot anderhalf jaar geleden het roer om te gooien en voor zichzelf te beginnen.

Susanne was altijd al kunstzinnig, maar besloot ondanks haar hang naar creativiteit toch psychologie te gaan studeren en te gaan werken als kwalitatief marktonderzoeker. Anderhalf jaar geleden vond ze het wel mooi geweest, en besloot het over een totaal andere boeg te gooien. En met succes. In een korte periode zette ze twee bijzonder originele en dankbare bedrijfjes op: De Urn en SWESart. Voor De Urn ontwerpt en maakt ze urnen en herdenkingsbeeldjes van keramiek. Helemaal op basis van de verhalen over het karakter, de herinneringen en de interesses van de overledene. Voor SWESart maakt ze schilderijen, muurschilderingen, beelden, vazen en nog veel meer van keramiek. Susanne is net verloofd met Jelger en woont samen met hem en hun oude hondje van zestien in Amsterdam.

Maandag

Ik ben net terug van vakantie en ondanks dat ik mijn mail redelijk heb bijgehouden, kruip ik toch even achter de computer. Ik heb een aantal opdrachten lopen die ik weer wil oppakken. Deze klanten mail ik meteen even dat ik er weer ben en weer aan de slag ga. Gisteravond is er ook nog een nieuwe aanvraag via het contactformulier op mijn website binnengekomen, dus die beantwoord ik ook. Ik check nog even voor de zekerheid of ik vandaag nog nodig ben in het atelier, maar afgelopen week was het ook daar vakantie, dus ‘nee ik hoef niet langs te komen’. Dan wordt het een dagje thuis achter de computer. Ik stem als eerste even af wanneer ik mijn expositie in de OBA kan afbouwen. De afgelopen twee maanden had ik daar een keramiek expositie. Het was een goede expositie waar ik aardig wat heb verkocht. Vervolgens verstuur ik nog een aantal folders naar SENS Uitvaarten, daar hadden ze om gevraagd. Ook schrijf ik me in voor een uitvaartbeurs in Hoorn op 3 april. Verder moet ik nog een goede aanbieding bedenken voor bij het artikel over De Urn en het winnen van de Afscheidsprijs 2015 dat in het magazine van Yarden komt. Het is pas 15:00 uur, maar toch heb ik het gevoel dat ik al veel heb gedaan, dus ik hou het voor gezien voor vandaag.

Dinsdag

Dinsdag is vaak een rustig dagje. Meestal doe ik mijn administratie, maar gisteren heb ik alles al gedaan. Dat scheelt. Ik bespreek via de mail en via Facebook-Messenger nog de details van twee urnen waar ik aan ga beginnen. Eentje is voor een overleden kat (een Devon Rex), die een urn krijgt in de vorm van zichzelf. Dat moet vast vertrouwd voor hem voelen. De andere urn is voor een baby’tje dat veel te vroeg gestorven is. Daarvoor heb ik verschillende schetsen gemaakt voor het ontwerp van de urn.

Woensdag

Op woensdag ga ik ‘s ochtends altijd naar het atelier (Keramiek Centrum Amsterdam), 10:00 uur daar. Gezellig om er weer te zijn. Ik heb het gemist. Eerst maar eens even lekker bijkletsen met iedereen. Dan begin ik aan de urn voor de kat op basis van de foto die ik heb ontvangen. Om half één even lunchen met Charlotte (de eigenaresse van het atelier) en daarna samen op pad om voor de cursussen wat materialen te halen bij Keramikos in Haarlem. In de middag heb ik met mijn moeder afgesproken, die mijn hulp heeft ingeschakeld bij het uitzoeken van nieuwe eettafelstoelen. Ook dat is geen probleem, omdat ik (heerlijk!) mijn eigen tijd kan indelen. Thuisgekomen zet ik een foto van de urn voor de kat op Facebook. Op mijn eigen pagina, maar ik deel de post ook op andere groepen zoals ‘Katten’ en ‘Uitvaartbranche’. Dit levert me weer een paar nieuwe pagina-likes op en ook weer een aanvraag voor de urn van een Jack Russell. Ik denk dat ongeveer de helft van mijn opdrachten op deze manier vanuit Facebook komt.

Donderdag

Vandaag een heel overzichtelijke dag. Ik ga een grote muurschildering maken in een kinderkamer. Met mijn rolkoffertje vol met verfspullen stap ik om 09:30 uur in de tram. Eenmaal aangekomen op bestemming bespreken we voor de zekerheid nog een keer wat zij precies voor ogen hebben en kan ik beginnen. Tussendoor word ik gebeld door een fotograaf die nog een afspraak wil maken voor een fotoshoot voor bij het artikel in het magazine van Yarden. Dat wordt volgende week maandag; prima. Aan het eind van de middag begin ik mijn rug te voelen van het eindeloze staan en pak de boel weer in. Volgende week donderdag kom ik terug om de schildering af te maken. Van muurschilderingen maak ik ook altijd een stopmotion filmpje. Die doen het altijd goed op Facebook en wie weet komt er weer een nieuwe aanvraag uitrollen. Maar eerst volgende week de schildering afmaken.

Vrijdag

Vandaag promoveert mijn zwager in Rotterdam. Dus vroeg op en met de trein naar de Erasmus Universiteit. Ik ben verantwoordelijk voor de foto’s vandaag. Niet dat ik veel verstand heb van fotograferen, maar met de spiegelreflexcamera van mijn broertje kom ik een heel eind. En doordat ik veel schilder en visueel ben ingesteld, heb ik wel oog voor composities. Terug in Amsterdam hebben we twee uurtjes voordat het promotiefeestje begint in Café De Sluyswachter. Ik kleed me snel even om in mijn outfit voor vanavond en spring op de fiets richting het atelier. Op vrijdag ben ik normaal gesproken de hele dag in het atelier en pak ik aan het eind van de dag de oven in met alle werken van de cursisten. In het atelier aangekomen begin ik dus aan dat dat klusje – jawel, in mijn partyoutfit, raar gezicht, maar tijd-technisch het handigst – en maak ook nog wat engobes (kleislib met pigment) voor de cursisten, zodat ze met volle potjes aan de slag kunnen volgende week. En nu: tijd voor feest!

Zaterdag

Weekend! Even geen werk gerelateerde dingen vandaag. Tenzij er iets binnenkomt van een aanvraag… maar dat is niet het geval.

Zondag

Nog steeds weekend, maar ook alweer bijna maandag. Dus ik bereid vast de afspraken voor morgen voor. Morgen heb ik een intakegesprek in Akersloot voor een mini-urn en ga ik nog langs Hoorn om een bakfiets, die ik ruim een jaar geleden heb beschilderd, even een touch-up te geven. En ook staat er nog de fotoshoot gepland aan het eind van de dag. Drukke dag dus morgen, vandaag nog maar even met de voetjes omhoog en relaxen.

Advies voor andere freelancers

Mijn advies aan andere freelancers is dat je je tijd indeelt op een manier dat het voor jou goed voelt. Ik heb gemerkt dat ik het fijn vind om drukke en minder drukke dagen in balans te houden. De dinsdag is voor mij eigenlijk een vaste rustige dag, dan doe ik alleen mijn administratie. Verder probeer ik weekend zoveel mogelijk weekend te laten. Dat is makkelijker als mijn vriend ook weekend heeft. Als hij werkt, ga ik toch ook snel even werken. Verder geldt voor mij dat als ik merk dat m’n energie op begint te raken gedurende de dag, dat ik dan gewoon stop. Want, voor iedere dag geldt: morgen weer een nieuwe dag.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.