Reptoir

Wetenschappelijk bewezen: je kunt maar beter géén taalnazi zijn

Als taalnazi of interpunctie-SS’er mag je dan dondersgoed weten hoe je een foutloos stukje tekst op papier zet, je wordt er nou niet bepaald een leuker mens op.

Onderzoek heeft aangetoond: grammaticakoningen en taalfoutprinsessen zijn onvriendelijke types. Amerikaanse wetenschappers vroegen 83 mensen een aantal e-mails – mét spelfouten – te lezen en een oordeel te vellen over de schrijver. Daarnaast moest een persoonlijkheidstest ingevuld worden. De conclusie? De mensen die het hardste vielen over de foutjes, waren wat betreft hun hele persoonlijkheid een stuk minder, eehhh, ‘prettig’.

Introvert/extravert

Grappig detail daarbij: extraverte mensen waren een stuk minder veroordelend als het aankwam op fouten in e-mails dan mensen die op basis van de persoonlijkheidstest als introvert werden aangemerkt. Bij de uiteindelijke beoordeling van de brievenschrijver bleken gesloten mensen vooral gevoelig voor tikfouten te zijn, stugge mensen vooral voor grammaticale fouten.

Schone schijn

Mocht je dus gewend zijn jezelf aan te prijzen als voorwaardig taalnazi, weet dan dat je jezelf daarmee na het verschijnen van dit onderzoek, impliciet in de categorie ‘minder leuke mensen’ positioneert. Dus misschien is het verstandig om voortaan minder hoog van de toren te blazen als het om je correctievaardigheden gaat, en niet ieder WhatsApp-berichtje waar een fout in staat met een “het is ‘wordt’ met ‘dt’” te beantwoorden. We maken per slot van rekening allemaal weleens een voutje, toch?

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.