Reptoir

7 wijze lessen die Game of Thrones jou als ondernemer wil meegeven

Zo op het eerste gezicht lijken de verhalen uit het Middeleeuwse Westeros nogal ver verwijderd van onze eigen belevingswereld, maar vergis je niet. Alle draken, zombie’s en hekserij daar gelaten is Game of Thrones vooral een serie over het gevecht om de beste te zijn. Hoewel je waarschijnlijk nietsvermoedend zondagavond vanaf de bank naar deze serie kijkt zijn er een aantal belangrijke lessen die onze lords, queens en commanders jou als ondernemer willen meegeven:

Bepaal je eigen regels

De beste ondernemers zijn zij die niet de gebaande paden bewandelen, maar hun eigen regels bepalen en altijd opzoek gaan naar nieuwe manieren om verandering teweeg te brengen. En als er iemand wel zijn/haar eigen regels bepaalt dan zijn het de karakters uit Game of Thrones wel, denk alleen al aan Deanarys Targaryan, mother of dragons. Omgeven door slavernij, bloedvergieten en machtspelletjes streeft zij haar eigen ideologie na op weg naar een rechtvaardiger Westeros.

Laat je niet klein krijgen

Een advies van Sansa Stark die toch wel één van de grote pechvogels van de serie is. Huwelijken met monsters als Joffrey en Ramsay Bolton kregen haar echter niet klein. De roodharige schone bleef overeind en wist te ontsnappen. Sterker dan ooit is ze terug met een overtuigende missie om Bolton uit te schakelen. Laat de overlevingsdrang van Sansa een wijze les zijn: geef niet op en volg je missie.

Wees diplomatiek

Tussen alle moorden, lust en liefde, haat en hebzucht speelt diplomatiek inzicht ook een belangrijke rol in de serie. Niemand beter dan dwerg Tyrion beheerst strategisch inzicht en diplomatie. Met speels gemak weet hij situaties naar zijn hand te zetten door de kracht van het woord. Diplomatiek zijn is als freelancer ook belangrijk, je hebt met meerdere partijen te maken en moet de verschillende belangen begrijpen.

Zet je concurrenten op een zijspoor

Deze moeten we uiteraard niet te letterlijk nemen, daar in Westeros een zijspoor in veel gevallen een dood spoor betekent. Cersei Lannister is de koningin van het overschaduwen dan wel uitschakelen van haar concurrenten/vijanden en weet zichzelf keer op keer weer back in the game te krijgen. Ze is hierin niet de enige, ook koningin Margaery Tyrell leidt met haar charmes menig omstander om de tuin om zelf weer een stapje hoger te komen op de ladder naar de troon. Wat we hiervan kunnen leren? Laat jezelf zien, toon waarom jij zo goed bent in wat je doet. Laat zien waarom je beter bent dan je concurrenten.

Toon loyaliteit

Loyaal zijn tegenover je opdrachtgevers is belangrijk voor freelancers, want op die manier kun je vaker voor ze werken. En wie beter dan Brienne of Tarth kan ons een lesje in loyaliteit geven? Deze uit de kluiten gewassen blonde soldate zwoer eeuwig trouwe dienst aan de familie Stark en geeft haar leven voor deze nobele familie uit het Noorden. Zo ver hoeven we gelukkig in onze eigen wereld niet te gaan, maar een beetje loyaliteit en inzet richting opdrachtgevers komt je als freelancer alleen maar ten goede.

Luister goed

Je vraagt je soms wel eens af wat zijn rol nou eigenlijk is in Game of Thrones, die van Lord Varys. Deze kale spion uit King’s Landing manoeuvreert zich overal tussendoor en staat altijd heel toevallig net om het hoekje als er geheimen worden verklapt of belangrijke gesprekken worden gevoerd. Behalve spioneren biedt hij altijd een goed luisterend oor en is hij van alles op de hoogte. Ja, en daar kunnen we best wat van opsteken, want wie goed luistert kan leren van anderen, schat situaties beter in en maakt vrienden op de werkvloer.

Wees een natuurlijk leider

Als baas van een bedrijf is het belangrijk dat je op een natuurlijke manier leiding geeft aan je team. Dat je anderen kunt inspireren, motiveren en het beste in hen naar boven haalt. Kijk maar naar Jon Snow. Deze pretty boy uit het Noorden weet legers achter zich te scharen, wordt gerespecteerd en vecht zij aan zij mee met zijn mannen. Waar hij komt, maakt hij bondgenoten en weet hij anderen van zijn missie te overtuigen. Oja, en zit het hem even niet mee, dan is daar altijd onze eigen Carice van Houten in de rol van Melisandre om deze onsterfelijke held met magie weer uit de dood te doen laten herrijzen. Het is en blijft natuurlijk wel fictie.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.