Reptoir

Dit moet je echt weten over de eerste indruk

We willen allemaal een goede eerste indruk maken, het is daarom extra balen als dit niet lukt. Meestal denken we dat een slechte eerste impressie wel overkomelijk is, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de eerste indruk langer blijft hangen dan gedacht.

Tijd heelt niet de wonden

Aan de Cornell Universiteit in de Verenigde Staten gaven 55 vrijwilligers zich op om tests te doen over eerste indrukken. Alle 55 kregen een vrouw te zien op een foto die ze nog nooit eerder hadden ontmoet in hun leven. Op sommige foto’s lachte de vrouw, op anderen keek ze serieus. De vrijwilligers moesten opgeven hoe ze de vrouw inschatten: serieus of vriendelijk?

Een paar maanden later ontmoetten alle vrijwilligers de vrouw in het echt. In dat gesprekje bleek dat alle vooroordelen van de foto gewoon werden meegnomen en de eerste indruk nog enorm vers was.

Self-fulfulling prophecy?

Professor Vivian Zayas stelt dat de eerste indruk bovendien een soort selffulfilling prophecy is. Daarmee bedoeld ze dat de vrijwilligers die de vrouw ontmoeten en haar inschatten als vriendelijk, zich ook vriendelijk opstelden tegenover haar. Ze glimlachten veel en benaderden haar met en lach. Anderzijds was het gesprek koeler als de vrijwilligers haar serieus hadden ingeschat.

Het onderzoek toont aan dat een eerste indruk enorm belangrijk is. Probeer daarom altijd goed voor de dag te komen, maar vergeet niet, zelfs met een slechte eerste indruk kun je met een hoop inzet veel goed maken.

Inc.com

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.