Reptoir

Dit is waarom je beter je geld uit kan geven aan ervaringen in plaats van spullen

We leven in een tijd van ontwikkeling na ontwikkeling, vooral in de technologie. We hangen aan het idee van status en wat de maatschappij en anderen van ons vinden, waardoor we graag het nieuwste van het nieuwste willen hebben en alles wat een trend is. Hier wordt dan ook een flinke duit aan besteed. Maar je geld uitgeven aan ervaringen in plaats van aan dingen maakt je een stuk gelukkiger.

Ervaringen blijven levend, in de vorm van herinneringen. Spullen worden oud. Als je geld uitgeeft aan belevenissen heb je verhalen te vertellen, terwijl je bij het kopen van voorwerpen alleen maar een object hebt om te laten zien. Het kopen van iets nieuws geeft een tijdelijk gevoel van geluk, maar dit vervaagt al snel naar mate je gewend raakt om het te hebben of wanneer er weer een andere versie is die je wil.

Meestal ben je jaren later niet meer bezig met die oude spullen die je eerder had, maar ligt de totale focus op het nieuwe. Tuurlijk, die allereerste telefoon, die Nokia 3310, was een hele happening waar je nog weleens aan terugdenkt. Maar dit komt door het gevoel van nostalgie dat je erbij krijgt, waardoor het meer gaat om de beleving dan het product. Met die iPhone 5 heb je dit, na het aanschaffen van de 6 niet meer. Ervaringen worden herinneringen, die je later keer op keer weer kunt beleven.

Het korte gevoel van geluk wat we krijgen bij het kopen van iets nieuws verandert al snel, in een maatschappij waar steeds vernieuwingen zijn. Bovendien heeft het kopen van een nieuw product ook vaak met status te maken. Je wilt er het liefst gelijk mee showen, zoals een rondje rijden in die nieuwe auto, dat net gekochte jurkje gelijk aandoen naar een feestje en trots aan je vrienden laten zien dat jij de nieuwste tablet hebt.

Je bent met goederen veel meer bezig met wat anderen ervan vinden. Een ervaring doe je voor jezelf. Natuurlijk, bungeejumpen deel je ook graag op Facebook, maar je doet het allereerst voor jou. Je zou niet aan een koord van een brug afspringen als je het niet zou willen, toch?

Uiteindelijk vertellen spullen niet wie jij bent, terwijl je ervaringen met je meeneemt. Belevenissen verrijken je en zorgen ervoor dat jij als persoon groeit. Daarnaast leer je door ervaringen op te doen. Over jezelf, over wat jij wil, wat je dromen en passies zijn, maar ook over het leven. Belevenissen geven je een andere en een bredere kijk. We zijn het in deze maatschappij nu eenmaal gewend om nieuwe dingen aan te schaffen. Je bent meer dankbaar voor een belevenis. Dankbaar dat je ergens mag zijn of iets bijzonders mag meemaken. Bij de aanschaf van een nieuwe telefoon ben je heel blij, maar dankbaar? Minder snel.

Ervaringen kunnen heel veel dingen zijn. Naar een expositie of tentoonstelling gaan. Een voorstelling van een musical of een concert van je favoriete band. Met vrienden een etentje organiseren, naar de film gaan of een avondje uitgaan. Ook dingen leren is een belevenis. Door een cursus of workshop te volgen leer je wat nieuws en word je uitgedaagd. De grootste belevenissen zijn waarschijnlijk de ervaringen die je opdoet buiten je comfortzone. Actieve dingen zoals paardrijden, iets spannends zoals parachutespringen en natuurlijk reizen.

Hoe vaak denk je wel niet: kon ik dit maar, of was ik daar maar? Er wordt niet voor niks gezegd dat een dwalende geest en een ongelukkige geest is. Ga het doen. Bespaar op spullen, maak herinneringen.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.