Reptoir

11 dingen waar je als freelancer niet zomaar vanuit kunt gaan

Soms is het lekker om maar gewoon even dingen te laten, zodat je er niet aan hoeft te denken. Zeker als freelancer, want dan moet je al zo veel regelen. Toch zijn de volgende punten belangrijk om in je hoofd te houden en te beseffen dat je niet zomaar van deze situaties uit kunt gaan.

1. Dat je vanzelf opdrachten krijgt

Opdrachten komen niet zomaar aanwaaien. Zorg ervoor dat je jezelf als freelancer voldoende promoot, veel netwerkt en zelf het initiatief neemt om ideeën te pitchen bij potentiële opdrachtgevers.

2. Dat opdrachtgevers jou promoten

Ondanks dat een opdrachtgever misschien heel tevreden over jouw werk was, wil dat niet zeggen dat ze je automatisch overal aanbevelen en dit weer veel nieuwe opdrachten oplevert. Vraag als freelancer zelf om een goede referentie en aanbeveling.

3. Dat de opdrachtgever alles regelt

Als freelancer werk je zelfstandig en dit betekent dat je ook je eigen zaken moet regelen. Ga er niet vanuit dat de opdrachtgever jouw uren bijhoudt, een contract opstelt of je vraagt om een factuur.

4. Dat er een computer beschikbaar is

Als je als freelancer bij een bedrijf op kantoor gaat werken, ga er dan niet zomaar vanuit dat er een computer voor je beschikbaar is. Veel bedrijven verwachten dat freelancers op hun eigen laptop werken. Neem deze voor de zekerheid dan ook mee of contact, om het zeker te weten, de opdrachtgever voordat je begint.

5. Dat één inkomstenbron genoeg is

Als je een grote opdracht hebt waar je lange tijd aan werkt of een opdrachtgever die je veel werk levert, hou er dan alsnog rekening mee dat je een risico loopt. Als het werk minder wordt of volledig wegvalt heb je geen inkomen meer.

6. Dat je een stabiel inkomen ontvangt

Of je voldoende opdrachten krijgt is niet zeker. De ene periode kun je meerdere klussen binnenkrijgen en een goed inkomen ontvangen, maar de andere periode kun je zonder werk zitten. Hou hier rekening mee door een bedrag opzij te zetten voor de rustige perioden.

7. Dat je altijd even hard werkt

Ondanks dat je werkt aan je eigen onderneming en werk doet wat je leuk vindt, kun je net als bij een gewone baan motivatie missen op sommige dagen. Verspil je tijd niet door eindeloos te blijven piekeren en je schuldig te voelen. Ga even naar buiten, doe iets leuks en werk op de productieve dagen wat harder.

8. Dat iedere opdracht hetzelfde aantal uur kost

Iedere opdracht is weer anders. Zelfs als een opdracht dezelfde werkzaamheden bevat of je bijvoorbeeld een artikel van hetzelfde aantal woorden gaat schrijven, kan het toch meer tijd kosten. Omdat het een ander onderwerp omvat of omdat de ene opdrachtgever meer kritiek heeft dan de ander. Hou hier rekening mee met je werkschema.

9. Dat de klant de factuur op tijd betaalt

Iedereen heeft bepaalde persoonlijke vaste lasten of bijvoorbeeld kosten voor je onderneming. Ga er niet zomaar van uit dat je het geld van die factuur eind van de maand ontvangt. Zorg dat je een bedrag opzij hebt om kosten te dekken. Mocht de klant inderdaad niet op tijd betalen, voel je dan niet bezwaart om een herinneringsmail te sturen.

10. Je laptop

Je laptop is en blijft een technisch apparaat en die kunnen het begeven. Zorg dat je van al je werk en administratie een back-up hebt, bijvoorbeeld op een harde schijf en ook in een cloud, zodat je altijd op iedere andere computer bij je bestanden kunt.

11. Dat de administratie wel komt

Als je net aan een klus begint heb je waarschijnlijk meer zin om je op je werk te focussen dan op de administratie. Toch is het belangrijk om vanaf het begin alles goed bij te houden. Zorg dat je alle uren registreert, alle facturen bewaart en een overzicht hebt van de omzet en welke bedragen je aan belasting moet betalen.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.