Reptoir

Zo dénken mensen dat het leven als freelancer eruit ziet

O, jij bent een freelancer? Dan drink je vast heel veel koffie in hippe tentjes, ben je op zonnige dagen nooit aan het werk, en doe je alleen maar dingen waar je honderd procent achter staat. Toch? Of euhhh… Niet?

Illusie 1: Je slaapt regelmatig uit

Realiteit: Uitslapen? Wat is dat? Het is zeker niet zo dat je – nu je niet meer om klokslag negen op kantoor hoeft te zijn – elke dag tot het middaguur in je bed blijft liggen ronken. Sterker nog: je bent vaak enorm vroeg op, omdat er simpelweg te veel dingen zijn die moeten gebeuren.

Illusie 2: Je werkt in koffietentjes

Realiteit: Heb je weleens geprobeerd te werken in een koffietentje?! Dat is een onmogelijke missie. Dat melkschuimapparaat maakt te veel lawaai, er komt altijd een kersverse ouder met een huilende baby binnen, en de koffie is een aanslag op je portemonnee. Nope, de fout van het koffietentje maakt een freelancer maar één keer.

Illusie 3: Je ziet er altijd top uit

Realiteit: Als je niet kantoorproof voor de dag hoeft te komen, kun je inderdaad aantrekken wat je wilt. Maar dat je geen colbert meer aan moet, betekent niet dat je nu altijd een kek spijkerbroekje met de nieuwste schoenen en iets hippigs erboven draagt. Nee: negen van de tien keer ben je te vinden in joggingpak.

Illusie 4: Je doet eigenlijk maar wat

Realiteit: Het is altijd pijnlijk om te horen dat mensen denken dat jij een veredelde hobby hebt, en niet zozeer een carrièreplan. Gelukkig werkt dat ook kneitermotiverend: je zal weleens even laten zien dat je met jouw talent geld kunt verdienen. Want dat je doet waar je hart ligt, betekent niet dat mensen daar denigrerend over mogen zijn.

Illusie 5: Je kunt altijd tijd maken

Realiteit: Even een koffietje doen? Tussendoor lunchen? Iets voor iemand ophalen? Snel een borrel? Op de een of andere manier denken je vrienden dat jij als freelancer op ieder willekeurig moment alles uit je handen kunt laten vallen om met ze af te spreken. Reality check: zo werkt het niet. Jij hebt ook gewoon werkdagen, en bent niet altijd maar beschikbaar.

Illusie 6: Je bent een ster in netwerken

Realiteit: Er zijn wellicht freelancers die inderdaad heel goed zijn in netwerken. Maar het is heus niet zo dat alle freelancers daarin uitblinken. Natuurlijk heb je contacten nodig, maar gewoon een mailtje sturen werkt vaak net zo goed als uitzoeken welke borrels je moet bezoeken en daar strategisch door de zaal manoeuvreren.

Illusie 7: Je doet alleen maar leuke dingen

Realiteit: Niets in het leven is alleen maar leuk, dus waarom zou dat voor een freelancer wel zo zijn? Er komen genoeg dingen bij kijken die helemaal niet op je lijstje ‘favoriete dingen’ staan, zoals de bonnetjes in je administratie verwerken, je website updaten, en achter niet betaalde facturen aanzitten.

Illusie 8: Je vindt geld niet zo belangrijk

Realiteit: Waarom zou je geld van ondergeschikt belang vinden als je ervoor gekozen hebt om voor jezelf te werken? Natuurlijk ben je blij dat je iets doet waar je achter staat, maar dat betekent niet dat je niet minstens evenveel wilt verdienen als je hiervoor deed! Die huur of hypotheek moet gewoon betaald worden…

Illusie 9: Je bent altijd op vakantie

Realiteit: You wish! Toen je net begon met freelancen was je inderdaad intens gelukkig dat je niet meer vast zat aan die verrekte vakantiedagen, maar nu de zaken eenmaal lopen, moet je constateren dat je minder vaak vrije dagen ‘opneemt’ dan toen je nog een baan had. En áls je dan al op vakantie bent, werk je vaak gewoon door op je strandstoel.

Illusie 10: You’re living the dream

Realiteit: Uhh… Wacht. Nee, dat is eigenlijk geen illusie. Dat is helemaal waar! Jij hebt je eigen carrièrepad in handen, en dat is iets wat je nergens voor zou willen ruilen.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.