Reptoir

Zo onthoud je vanaf nu 90 procent van wat je leert

Kun jij je nog alles herinneren wat je in je school- en studietijd hebt geleerd? Waarschijnlijk niet. Je hebt vast meerdere situaties gehad waarin je de avond voordat je een examen had zoveel mogelijk informatie in je hoofd hebt gestampt, om na de toets alles weer te vergeten. Het ene oor in, het andere oor uit. Is dit slecht? Nee, maar wel zonde van onze tijd.

Zolang je niet met een uitmuntend fotografisch geheugen bent geboren is het heel normaal dat ons brein op den duur alle informatie die we binnenkrijgen weer uitlekt. Onze hersenen zijn nu eenmaal niet gemaakt om alle informatie voor altijd op te slaan. Maar hoe zorg je er dan voor dat je meer kunt onthouden?

De Leerpiramide

In 1960’s ontwikkelde de NTL Institute in Bethel, Maine, na onderzoek, de Leerpiramide die de percentages laat zien wat mensen herinneren:

  • 5% wat je leert tijdens schoollessen en universiteitscollege’s
  • 10% wat je leert van het lezen van boeken en artikelen
  • 20% wat je leert van audiovisueel materiaal zoals video’s
  • 30% wat je leert van het zien van een demonstratie
  • 50% wat je leert van het deelnemen in een groepsdiscussie
  • 75% wat je leert van het in praktijk brengen
  • 90% wat je leert van zelf doen en het leren aan anderen

Dit betekent dat wanneer je de theorie die je leert direct in de praktijk brengt en het aan anderen leert je het grootste gedeelte onthoudt. Dit is veel efficiënter dan je brein te forceren om dingen te onthouden. Hierdoor ben je minder tijd kwijt, maar leer je beter.

De reden

De reden dat we informatie veel beter onthouden wanneer we het aan andere leren is allereerst herhaling. We herhalen de theorie en omdat we het aan anderen uitleggen proberen we het logisch en zo simpel mogelijk te maken in ons brein. Daarnaast onthouden we het beter wanneer we het in de praktijk brengen en aan anderen leren omdat we fouten maken. Fouten zijn niet te voorkomen, we maken ze allemaal en vaak. Door het maken van fouten moeten je hersenen actief worden gesteld om de fout te herkennen, te verbeteren en te onthouden om het de volgende keer correct te doen.

In de praktijk

Je kunt de informatie die je leert in de toekomst beter onthouden door het op te schrijven, bij voorkeur in je eigen woorden. Leg het uit aan de mensen om je heen, je partner, je vrienden of een familielid. Of gebruik het in je werk en schrijf een artikel of geef een workshop. Wanneer je een andere taal leert is de beste manier om het te onthouden, het in de praktijk te brengen en met lokale mensen te oefenen. Een goede reden voor een vakantie naar Spanje, toch?

Lifehack

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.