Reptoir

Zo start je een bedrijfje in slechts een paar uur

Een eigen bedrijf starten is verrassend simpel. Je hoeft echt niet te wachten tot je idee perfect is of de omstandigheden gunstig.

Het gaat hier over snel alle verplichtingen doorlopen die nodig zijn om een bedrijf legaal te beginnen. Natuurlijk zijn zaken als een businessplan schrijven en financiering zoeken ook belangrijk, maar dat komt in een later stadium. Zo neem jij snel de eerste stappen tot een eigen onderneming:

Blijf niet steken bij de naam

Veel mensen willen de perfecte bedrijfsnaam bedenken. Doe dit niet. Als je wacht tot het eurekamoment van de perfecte naam, wacht je ook met geld verdienen. Vergeet (in dit stadium van een bedrijf opzetten) branding, USP’s en alle andere zaken met betrekking tot je bedrijfsidentiteit. Denk niet na over de juiste URL, webdesign of marketing. Dat komt later. Kies een naam zodat het balletje gaat rollen. Je kunt deze altijd op een later moment veranderen.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Bij de Kamer van Koophandel (KvK) krijgt jouw bedrijf een uniek nummer om je bedrijf mee te identificeren. Denk van tevoren na over welke rechtsvorm je bedrijf wordt (BV, V.O.F. etc). Je bedrijf wordt ter plekke aangemeld bij de Belastingdienst. Het gesprek duurt niet lang en inschrijving kost rond de vijftig euro.

Denk na over eventuele vergunningen

De regels in Nederland zijn overal anders, check dus goed of en waarvoor je een vergunning nodig hebt. Als je een bar begint en alcoholhoudende dranken wilt serveren, heb je een vergunning nodig. Deze kun je meestal aanvragen bij de gemeente, soms ook bij de provincie of het rijk.

Open een zakelijke rekening

Administratie is belangrijk in het leven van een ondernemer. Maak het jezelf makkelijk door je persoonlijke en zakelijke uitgaven en inkomsten te scheiden. Kies een bank die bij jou en je bedrijf past. Doe je bijvoorbeeld aan duurzaam ondernemen past een bank als ASN of Triodos beter bij je bedrijf dan ABN Amro of ING.

Maak je basisadministratie in orde

Je hoeft nog niet aan de slag met facturatiesystemen of administratieprogramma’s. Voor nu voldoet een spreadsheet waar je je inkomsten en uitgaven in kunt bijhouden. In het begin is de administratie van je bedrijf nog makkelijk en overzichtelijk. Als je alles vastlegt wat je nu doet, zal het professionaliseren van je administratie later makkelijker gaan.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.