Reptoir

Zo voorkom jij niet betalende klanten

Niets is zo vervelend voor een freelancer als een slecht betalende opdrachtgever of klant. Werken voor noppes doe je liever bij een plaatselijke vrijwilligersvereniging en niet voor je eigen toko. Jij hebt ook rekeningen te betalen en een enorm fonds om al die kosten te dekken is er ook niet. Met deze tips en ideeën kun je al veel leed voorkomen.

Wees professioneel

Als je zelf geen professionele houding toont en misschien zelfs brutaal bent naar je opdrachtgevers en klanten, zullen zij jou op hun beurt ook niet als volwaardig behandelen. Dus zorg ervoor dat je op tijd contact op neemt met klanten, en in je gesprekken een professioneel houding aanneemt. Op die manier creëer je een professionele omgeving waarin betaling vanzelf spreekt.

Check je opdrachtgever

Wanneer iemand je benadert voor een betaalde opdracht zo je hem online of bij kennissen na kunnen gaan. Betaalt deze opdrachtgever wel (op tijd)? Is het een eerlijke en professionele klant? Door je vooral in te lezen kun je een mogelijke teleurstelling wellicht uitsluiten.

Stop met werken voor niet betalende klanten

Een klant of opdrachtgever die niet betaalt, waarom zou je daar nog langer voor doorwerken? Klanten die niet betalen kun je prima op on-hold zetten. Dat zet je hun misschien ook aan het denken. Mocht een trouwe klant even niet betalen, gooi dan niet meteen de kont tegen de krib, en vraag hem of haar beleefd waarom het wat langer duurt dan normaal.

Laat je vaker dan eens per maand betalen

Als je maandelijks op dezelfde dag betaald wordt, kan dat wel eens zorgen voor administratieve rompslomp als je voor veel opdrachtgevers werkt. Door je vaker dan eens per maand te laten uitbetalen kun je jezelf ook scherp houden en bovenop je facturen zitten.

Leg het bedrag vast

En natuurlijk is het altijd verstandig om vooraf af te spreken op papier hoeveel jij gaat krijgen. Verrassingen wil je nooit achteraf. Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig, maar zonder bewijs op papier sta je zwak als ze onverhoopt niet betalen.

9 Ways Freelancers Can Get Paid on Time and Avoid Deadbeat Clients

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.