Reptoir

Zo word je ieders favoriete collega

Het gros van de mensen brengt meer tijd door met z’n collega’s, dan met andere mensen, dus als je met íemand op goede voet wilt staan, dan is het wel met hen. En het leuke is: voor een goede band hoef je niet eens veel te doen. Houd je aan deze zeven handelingen en gegarandeerd dat je collega’s jou tot hun favoriete medewerker bombarderen.

Haal een rondje koffie

Je hoeft geen koffiedame te worden, maar zorg er er in ieder geval voor dat je niet degene bent voor wie er altijd koffie gehaald wordt. Zie je dat je collega een zwaar momentje heeft? Spring even op om een bakkie te halen. Word je collega dolgelukkig van en jij zelf ook.

Bedank mensen

In alle drukte schiet het er nog wel eens bij in om je collega’s te bedanken voor dingen die ze voor je hebben gedaan. Van een koffie halen, tot het produceren van een goede tekst. Probeer er toch op te letten dat wel te doen. Mensen vinden het fijn om gewaardeerd te worden, en wat kost er minder moeite dan het uitspreken van dat ene woordje: ‘bedankt’.

Communiceer

Er is niets verschrikkelijkers dan achterbakse collega’s. Zorg er dan ook altijd voor dat je niet aan achter-de-ellebogen-taferelen meedoet. Problemen met iemand? Zeg het dan tegen diegene zelf. Over het algemeen kunnen mensen wel wat hebben, en alles beter dan dat iemand iets via via hoort.

Neem eens in de zoveel tijd iets lekkers mee

Ok, je hoeft je collega’s niet vet te mesten, maar man, wat kunnen ze op een maandag blij worden van een stukje vers gebakken brownie. Of zelfgemaakte koekjes. En vooruit, als je het eens gezond aan wil pakken: een bakje druiven werkt over het algemeen ook heus wel sfeer verhogend.

Wees geïnteresseerd en attent

Onthoud wat je collega’s je vertellen en vraag er regelmatig naar. Zo kunnen jullie het in je pauze ook een keer over iets anders hebben dan werk en weet je ook meteen waar je collega zich buiten werktijden zoal mee bezig houdt. Leuk als je weet dat hij of zij ook een kater wat het weekend heeft. Schept toch een band.

Ben behulpzaam

Hoogstwaarschijnlijk heb je je handen vol aan je eigen werkzaamheden, maar stel je ondanks dat toch altijd behulpzaam op. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Neem een keer iemands telefoon op, of biedt eens aan iemands opdracht over te nemen. Als je zelf geeft, krijg je het op ten duur ook terug.

Waai niet met alle winden mee

Mensen die met alle winden meewaaien, worden op de werkvloer niet echt gewaardeerd. Nergens trouwens. Zorg dus dat je dat niet doet. Wees jezelf en blijf bij je eigen standpunten. Je collega’s kunnen het prima aan als je eerlijk zegt wat je er van vindt. Beter dan dat ze je een uur later met iemand anders mee horen waaien.

Like Reptoir op Facebook om als freelancer altijd op de hoogte te blijven.